Memòria, oralitat i ironia a la narrativa de Jesús Moncada
 
Autor: Artur Garcia Fuster
Col: Ainas (24)
Edición: Gara d'edizions
Caract: Año 2019, 304 p, 17 x 24 cms.
ISBN: 978-84-8094-073-3
     
 
L’obra de l’escriptor català Jesús Moncada, fins ara, s’havia circumscrit a unes poques anàlisis lingüístiques i a uns escadussers treballs d’interpretació literària que, o bé només analitzaven qüestions molt concretes o bé només atenien aspectes tangencials de la seva obra. La voluntat d’aquest treball era la de trobar un fil conductor que pogués unir tota la producció literària de l’autor de Mequinensa per tal d’aconseguir una anàlisi que l’abracés d’una forma més completa. Un primer estudi seriós i competent que permetés d’explicar com funciona tota la seva narrativa, tant els contes com les novel·les.

Per fer-ho, es van buscar els conceptes més adients que travessen tota l’obra de Moncada per comprovar com es repetien certs patrons de conducta en tots els seus llibres i com això afectava al sentit global de l’obra. Els conceptes escollits van ser Memòria, Oralitat i Ironia. La idea és que no es pot catalogar la seva narrativa únicament d’elegíaca o de mítica sinó que, per exemple, la concepció de la memòria és indestriable del substrat oral del qual se’n deriva; i que aquest record oral reviu sempre, però, passat pel sedàs de la ironia. Vet-ho aquí la Mequinensa de Jesús Moncada, la recuperació d’una memòria oral observada des d’una lent afilada d’ironia.
Premi d’Investigació “Jesús Moncada” 2018.

Artur Garcia Fuster Doctor en filologia i especialista en literatura catalana contemporània. Es va graduar a la Universitat de Barcelona i va treballar durant tres anys a la Universitat de Zadar (Croàcia) de professor lector de català. Apassionat de l’obra de Jesús Moncada, va estudiar-la globalment durant anys i va presentar-ne diversos aspectes en congressos acadèmics a Alemanya, República Txeca, Polònia i Croàcia. El resultat final d’aquesta feina és aquest llibre, que és el fruit de la seva tesi doctoral. Dins de la seva investigació, també va publicar un conte inèdit de Jesús Moncada a la revista Els Marges (2018). Actualment, treballa de professor d’institut de llengua i literatura catalana a Barcelona i publica crítica literària a la revista digital La Lectora.

 


Dirección General de Cultura y Patrimonio. Centro del Libro y la Cultura de Aragón .
Edificio Ranillas. Avda. Ranillas 5 D 50071  (ZARAGOZA)
Tel. 976 716 603 – Fax 976 71 48 08
Privacidad - Aviso Legal - centrodellibro@aragon.es